Kurt Overbergh

I Just Don’t Understand Nick Cave

‘I Just Don’t Understand Nick Cave’ is een meer dan doorleefde monoloog over – hoe raadt u het – the hardest workin’ man in showbusiness: Nick Cave. Een monoloog die vertrekt vanuit een handvol persoonlijke verhalen uit het leven van Kurt Overbergh. Vaak nietig. Soms grappig. Dan weer openhartig. Om één of andere bizarre reden – en gelukkig maar voor de Cave-fans – belandt elk verhaal keer op keer bij De Heer Nicholas Edward Cave.

Kurt Overbergh, RUMOER!

“I Just Don’t Understand Nick Cave’ is tevens een verhaal over de foxtrot die ‘Stagger Lee’ is, Nicky Danger (zoals Cave zich in de jaren ’70 noemde), cum shots en vaginale winden, Murder Ballads, Nabokov’s controversiële roman ‘Lolita’, Peaky Blinders, seriemoordenaar Ted Bundy, erotigraphomania, de schizofrene kattentekenaar Louis Wain, een 150 miljoen jaar oude brachiosaurus én lieveheersbeestjes.

‘I Just Don’t Understand Nick Cave’ is bovendien overladen met muziek. Véél muziek. En van beelden. Véél beelden. En bevat zelfs – zet u schrap – een ‘samenzang-moment’. Omdat dat nu eenmaal louterend schijnt te werken.

Met ‘I Just Don’t Understand Nick Cave’ trapt Overbergh meteen zijn ‘I Just Don’t Understand…’-trilogie af. Cave’s track ‘That’s What jazz Is To Me’ fungeert als bruggetje voor zijn volgende monoloog: ‘I Just Don’t Understand Jazz’.

“Cave en Kurt zijn meesterlijke vertellers. Alleen: Cave zingt beter.”
– Luc Janssen, brutaal radiomaker

“Kurt Overbergh is een magistrale verteller. Zijn verhalen zijn denderende treinritten waarbij je begeesterd aan het raampje zit.”
– Brendan Burny, programmator Cultuurcentrum Mechelen

https://radio1.be/artistiek-ab-directeur-kurt-overbergh-schreef-een-monoloog-over-nick-cave

KURT OVERBERGH

Door de aderen van Kurt Overbergh vloeit zwart bloed, rechtstreeks afgetapt van een orthophonic micro grooves-smelterij. Zijn grote muzikale liefde? Jazz! Maar ook black metal. Of alles wat muzikaal met duende is geïnjecteerd.

In ’15 maakte hij een road movie voor Radio 1 over de levensjaren van Billie Holiday in New York die bovendien voor de prestigieuze Prix Europa werd genomineerd. In ’17 trok hij opnieuw naar The Big Apple om voor Canvas Norman Dolph – producer van de beste plaat aller tijden: ‘The Velvet Underground & Nico’ – te interviewen. In bijberoep klust hij bovendien bij als Artistiek Directeur in de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique.\

Schrik om te falen heeft hij niet. Zo faalt hij bijvoorbeeld grandioos als het over zijn objectiverend vermogen gaat in relatie met Nick Cave. Want hij is door en door fan sinds hij in ‘87 ‘Stranger In A Strange Land’ zag van documentairemaker Bram Van Splunteren over Cave’s Berlijnse periode.

Overbergh viel mid-jaren ‘90 zelfs de eer te beurt om Cave te interviewen ten tijde van ‘Henry’s Dream’. Die droom bleek relatief. Want het interview leek onlosmakelijk gekoppeld aan de wet van Murphy. Tenzij u een auto-ongeluk, een onbeluisterbare tape én Nick Cave’s antwoord ‘Is this your question? This is the most stupid question I’ve ever heard.’ onder de noemer droom catalogiseert.

Kurt Overbergh legde ooit 8.192,17 km af om Cave live aan het werk te zien. Voor de recente Cave-expo ‘Stranger Than Kindness’ had Overbergh slechts 734 km veil om zich te verplaatsen. Het moge duidelijk zijn: zijn aandacht verslapt. Gelukkig staat hij met zijn monoloog ‘I Just Don’t Understand Nick Cave’ terug op scherp. Hou alvast uw pleisters bij de hand.

15.04.2021

AGENDA:

Datum Plaats Podium
Tour: I Just Don’t Understand Jazz
do 22 februari 2024 Asse t Smiske
di 5 maart 2024 Edegem De Hoogmis
za 16 maart 2024 Wetteren Zaal De Corridor
do 28 maart 2024 Antwerpen Oude Badhuis – Full Capacity
Tour: I Just Don’t Understand Nick Cave
vr 26 april 2024 Kortemark Huiskamer Pedro en Nadine

Abonneren: RSS | iCal

AFGELOPEN DATA:

Datum Plaats Podium
Tour: I Just Don’t Understand Nick Cave
do 8 februari 2024 Genk Bibliotheek
za 18 november 2023 Aalst CC De Werf – Kleine Zaal
di 19 september 2023 Oostende Bibliotheek Oostende
do 2 maart 2023 Ieper Polyvalente Zaal
zo 19 februari 2023 Arendonk t Onkrooid
di 7 februari 2023 Ninove Liberale Kring – Balzaal
di 31 januari 2023 Aarschot Het Gasthuis
di 3 januari 2023 Heist-op-den Berg Staminee De Living – Zittend Publiek
do 15 december 2022 Eeklo Pop Up Theater CC De Herbakker
do 8 december 2022 Izegem De Leest
vr 28 oktober 2022 Kalken Sint-Denijskerk
di 18 oktober 2022 Herentals Stedelijke Bibliotheek
vr 7 oktober 2022 Stekene Amelberga
vr 23 september 2022 Kluisbergen Zaal De Brug
do 22 september 2022 Merksem Bib – Parkbibliotheek
wo 21 september 2022 Strombeek-Bever CC Strombeek
za 30 juli 2022 Leuven Forum – Museum M / Midzomer Festival
zo 29 mei 2022 Mechelen Het Predikheren – Bibliotheek
wo 25 mei 2022 Waregem Bib Box
ma 23 mei 2022 Bornem Bibstudio
vr 11 maart 2022 Herent De Wildeman
za 26 februari 2022 Hoogstraten Klooster Meer

Abonneren: RSS | iCal