Kurt Overbergh

I Just Don’t Understand Jazz

Kurt Overbergh speelde de afgelopen twee jaar meer dan 30 (!) keer zijn fel gesmaakte en doorleefde monoloog ‘I Just Don’t Understand Nick Cave’. Die bracht hem tot op diverse podia: van rock ’n roll-huis 4AD (Diksmuide) over het gereputeerde Cc Strombeek tot een tweemaal uitverkochte Arenberg in zijn heimat Antwerpen. Hij schudde op die manier het onvermijdelijke imposter syndroom van zijn schouders, zette zijn podiumangst bij het grofvuil én koesterde de energieboost die hij telkens op het podium kreeg.

Enter: ‘I Just Don’t Understand Jazz’. Zowaar een humorvolle (!) monoloog over jazz met een diep respect voor het genre. Een snelcursus jazz die er vooral geen is. Het verhaal primeert. Zoals zijn vorige monoloog bulkt deze monoloog dan ook van persoonlijke verhalen en anekdotes, beelden (véél beelden) en muziek (véél muziek) die als een mixtape in elkaar vloeien. De ondertoon van ‘I Just Don’t Understand Jazz’ is humoristisch en bevat een grote dosis zelfrelativering zodat zelfs de grootste jazzhaters overstag zullen gaan. Op hun beurt zullen jazzliefhebbers gecharmeerd zijn door de diepe liefde waarmee Overbergh over jazz vertelt en verrast zijn door de eindeloos frisse invalshoeken.

Kurt Overbergh, RUMOER!

© Sandra van Watermeulen

I Just Don’t Understand Nick Cave

‘I Just Don’t Understand Nick Cave’ is een meer dan doorleefde monoloog over – hoe raadt u het – the hardest workin’ man in showbusiness: Nick Cave. Een monoloog die vertrekt vanuit een handvol persoonlijke verhalen uit het leven van Kurt Overbergh. Vaak nietig. Soms grappig. Dan weer openhartig. Om één of andere bizarre reden – en gelukkig maar voor de Cave-fans – belandt elk verhaal keer op keer bij De Heer Nicholas Edward Cave.

“I Just Don’t Understand Nick Cave’ is tevens een verhaal over de foxtrot die ‘Stagger Lee’ is, Nicky Danger (zoals Cave zich in de jaren ’70 noemde), cum shots en vaginale winden, Murder Ballads, Nabokov’s controversiële roman ‘Lolita’, Peaky Blinders, seriemoordenaar Ted Bundy, erotigraphomania, de schizofrene kattentekenaar Louis Wain, een 150 miljoen jaar oude brachiosaurus én lieveheersbeestjes.

‘I Just Don’t Understand Nick Cave’ is bovendien overladen met muziek. Véél muziek. En van beelden. Véél beelden. En bevat zelfs – zet u schrap – een ‘samenzang-moment’. Omdat dat nu eenmaal louterend schijnt te werken.

Met ‘I Just Don’t Understand Nick Cave’ trapt Overbergh meteen zijn ‘I Just Don’t Understand…’-trilogie af. Cave’s track ‘That’s What jazz Is To Me’ fungeert als bruggetje voor zijn volgende monoloog: ‘I Just Don’t Understand Jazz’.

“Cave en Kurt zijn meesterlijke vertellers. Alleen: Cave zingt beter.”
– Luc Janssen, brutaal radiomaker

“Kurt Overbergh is een magistrale verteller. Zijn verhalen zijn denderende treinritten waarbij je begeesterd aan het raampje zit.”
– Brendan Burny, programmator Cultuurcentrum Mechelen

Kurt Overbergh, RUMOER!

© Eva Vermandel

AGENDA:

Datum Plaats Podium
Tour: I Just Don’t Understand Jazz
za 22 juni 2024 Ronse Midsummer Jazz Festival – TIO3
vr 22 november 2024 Hoboken Novonov

Abonneren: RSS | iCal

AFGELOPEN DATA:

Datum Plaats Podium
Tour: I Just Don’t Understand Jazz
vr 24 mei 2024 Diepenbeek Royermolen
Tour: I Just Don’t Understand Nick Cave
vr 26 april 2024 Kortemark Huiskamer Pedro en Nadine
Tour: I Just Don’t Understand Jazz
do 28 maart 2024 Antwerpen Oude Badhuis – Full Capacity
zo 24 maart 2024 Leuven FIKA_LAB
za 16 maart 2024 Wetteren Zaal De Corridor
di 5 maart 2024 Edegem De Hoogmis
do 22 februari 2024 Asse t Smiske
Tour: I Just Don’t Understand Nick Cave
do 8 februari 2024 Genk Bibliotheek
za 18 november 2023 Aalst CC De Werf – Kleine Zaal
di 19 september 2023 Oostende Bibliotheek Oostende
do 2 maart 2023 Ieper Polyvalente Zaal
zo 19 februari 2023 Arendonk t Onkrooid
di 7 februari 2023 Ninove Liberale Kring – Balzaal
di 31 januari 2023 Aarschot Het Gasthuis
di 3 januari 2023 Heist-op-den Berg Staminee De Living – Zittend Publiek

Abonneren: RSS | iCal