Nicolas Mortelmans

Nicolas Mortelmans is een gepassioneerde sitarspeler en multi-instrumentalist uit Antwerpen. Nicolas is een fusion sitarist en student Indische klassieke muziek. In 2010 kocht hij zijn eerste sitar en vertrok naar India. Hij werd verliefd op de mystieke klanken van de sitar en ging zich erin verdiepen. De daaropvolgende 7 jaren ging hij elke winter naar India om er te studeren op de traditionele manier bij verschillende sitarmeesters. Sinds 2017 wordt hij opgeleid door de wereldbefaamde Anoushka Shankar.

Nicolas ziet muziek als een wereldtaal die de verschillen tussen culturen kan laten wegsmelten en woorden overstijgt, een universele kracht die alle grenzen van het rationele denken overstijgt. Met zijn muziek probeert hij een eenheid te creëren die ons kan verbinden met de kern van het bestaan, een oneindige zoektocht naar de diepste klanken van de ziel die ons bewustzijn kunnen verruimen. Improvisatie is een belangrijk onderdeel van zijn sitarspel dat ons verbindt met het heden.

www.nicolasmortelmans.com

Nicolas Mortelmans, RUMOER!

© Johan Bockstaele

Live bespeelt Nicolas een elektrische sitar waarmee hij een brug probeert te bouwen tussen zijn recente liefde voor Indische muziek en zijn roots in rock, jazz en electronica. Nicolas heeft een open mind en letterlijk elke muziekstijl of traditie kan hem inspireren. Zijn concerten kunnen zowel meditatief als explosief zijn.

In 2018 speelde Nicolas meer dan 120 concerten in België, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Tsjechië, Nepal en India. Hij trad op in o.a. Sportpaleis, Ancienne Belgique, De Roma, Capitole, OLT Rivierenhof, De Casino, Muziekodroom, Vooruit en verschillende culturele centra. Hij speelde op festivals zoals Boomtown, Sfinks, Maanrock, GentJazz, Blues Peer, Borgerwood, NaFirBolg, CampoSolar en Ancient Trance Festival. Nicolas verscheen in de media bij o.a. één, StuBru, Radio 1, Humo, De Standaard, etc. In het verleden heeft Nicolas al samengewerkt met artiesten zoals: Roland Van Campenhout, Condor Gruppe, Leki, Stef Kamil Carlens, Dijf Sanders, Tim van Hamel, Jean Bosco Safari, Roel van Bambost, Kris Wauters, Matt Watts, Ludoviq, Tikki Masala, Nessi Gomes, Benny Bettane, Merdan Taplak en vele anderen.

Op 12 april 2024 komt zijn debuutplaat uit bij WERF Records.

Beluister hier ‘Mahakala’, een samenwerking tussen Nicolas Mortelmans en Dijf Sanders

AGENDA:

Momenteel zijn er geen shows.

AFGELOPEN DATA:

Nog geen shows in het archief.