Madou

Belpop legacy

Vera Coomans meldt zich in de seventies bij de populaire folkgroep Rum. Naast haar hoort ze Wiet Van de Leest knappe melodieën spelen waar niets mee gebeurt. Het wordt het begin van een grote artistieke wending die de naam Madou krijgt. Rum vond inspiratie in oude liedboeken, Madou vertelt over het leven in de moderne grootstad. De schwung komt van de toetsen van Van de Leest – met een pompende Wurlitzer – en van de sax van Johan Van Der Staey.

Madou debuteert in 1981 met een straffe single in een productie van Jean-Marie Aerts. ‘Witte nachten’ is van het kaliber ‘My suitor’ (Berntholer), ‘August’ (Pieter-Jan De Smet) of ‘A.G.N.E.S.’ (1000 Ohm). Zuiver Belpopgoud dat nooit ‘de lijstjes’ haalt omdat niemand de naam van de uitvoerders onthoudt. Na twee jaar en één titelloos album overlijdt Madou. ‘Men wist niet in welk vakje we hoorden en men had het moeilijk met de teksten’, zegt Coomans. Die waren uitgepuurd, nieuw, anders. ‘Witte nachten’ gaat over huiselijk geweld. Andere thema’s zijn alcoholverslaving, (zelf)moord en verkrachting. Beschreven in een fris en uitblinkend Nederlands door Jan Devos, de man van Coomans.

Madou, RUMOER!

‘Madou is een groep die helaas te kort heeft bestaan om een muzikale kleur te ontwikkelen’, aldus de Nederlandse krant Trouw in 1997. Dat is waar. Daarom werd Madou na vier decennia – eindelijk – vervolgd.

Vrijwel iedereen is er weer bij. Jan Devos met zowel heropgevist als nieuw tekstmateriaal, Wiet Van de Leest met toetsen, viool en strijkersarrangementen en Vera Coomans met een stem die doorheen de jaren alleen maar aan patina heeft gewonnen.

Maar/en heel belangrijk: Madou is herrezen dank zij de volgende generatie. De motor is Thomas Devos. Zoon van Jan en Vera en muzikaal bekend van rumplestitchkin en Tommigun. Hij bracht vers materiaal aan dat het vuur liet heropflakkeren en maakte nieuwe arrangementen voor oude songs. Hij assisteerde bovendien Peter Van Laerhoven (Woven Hand, Fien Troch) bij de opname en de mix.

Ook Louis Van de Leest, zoon van Wiet, werkt mee. Hij bedacht eerder muziek voor ‘Hotel Impala’ (2007) van Baloji en maakt eclectische beats met MonkeyRobot. ‘

Na vier decennia  wordt Madou- eindelijk – vervolgd. Veertig jaar na de debuutsingle stelde Madou in september 2021 het tweede album ‘Is er iets?’ voor dat in de pers bedolven werd onder een sterrenregen.

In september 2022 verscheen dan het legendarische debuutalbum uit 1982 eindelijk terug op vinyl (exact veertig jaar later) via BLP Records, gevolgd door een éénmalige ‘REWIND’-show in de AB.

Er is nog veel meer op komst…

Voor fans van: RUM, Arno, Wannes Van de Velde, Spinvis, Roosbeef, Lieven, Mira, Jan De Wilde, Thé Lau

Stream de topnummers van Madou

AGENDA:

Datum Plaats Podium
za 29 maart 2025 Geel De Werft

Abonneren: RSS | iCal

AFGELOPEN DATA:

Datum Plaats Podium
do 11 juli 2024 Adegem CC Den Hoogen Pad – Enkel Tribune
do 27 juni 2024 Diksmuide/Woumen Openlucht Podium – Natuurdomein De Blankaart
za 25 mei 2024 Roosdaal Schouwburg
do 23 mei 2024 Beveren Ter Vesten
zo 5 mei 2024 Ingelmunster Concert Tent
za 30 maart 2024 Alsemberg De Meent
vr 9 februari 2024 Wilrijk De Kern
do 8 februari 2024 Hingene Clubzaal
wo 7 februari 2024 Herent De Wildeman
zo 17 december 2023 Brussel Sint-Clemenskerk
vr 15 december 2023 Heist-op-den Berg Hnita Hoeve
do 14 december 2023 Antwerpen CoSta

Abonneren: RSS | iCal