Rumbaristas

Catchy Belgo-Balkan-Rumba

‘Ya Lo Sabía’ is de fijne nieuwe single/videoclip waarmee Rumbaristas de toon zet voor de zomer van 2022: even proberen om de zorgen van de voorbije 2 jaar te vergeten en met kleur vooruit te kijken naar morgen… Het nummer is de voorbode van een nieuw album waar het vijftal momenteel aan werkt samen met de Franse gitarist-producer Madjid Fahem (Manu Chao) en de Mexicaans-Amerikaanse muzikant-producer Sergio Mendoza (Calexico, Orkesta Mendoza)…

www.rumbaristas.com

Rumbaristas, RUMOER!

© Karolina Maruszak

‘Rumbaristas’ speelt ondertussen ook al weer samen sinds het voorjaar van 2016, en het vijftal groeide in die tijd uit tot een bijzonder interessant en kleurrijk wereldmuziek gezelschap met roots en invloeden uit zowel de Zuid- als Centraal-Europese muziek. De groep is opgebouwd rond de Catalaanse rumbero Willy Fuego, bekend als muzikant van La Kinky Beat, Amparanoia,… En er is natuurlijk de boeiende ritmesectie rond Roel Poriau en Tomas De Smet, die samen ook al zorgden voor avontuurlijke experimenten bij o.m. Think of One. De Frans-Siciliaanse-Poolse multi-instrumentalist Thomas Morzewski (bekend als artistieke draaischijf van het Orchestre International du Vetex) en de onvolprezen accordeoniste/violiste Nele Paelinck (cf School is Cool, The Bonnie Blues, De Nieuwe Snaar,…) maken de groep compleet.

Hun titelloze debuutalbum verscheen in de lente van 2019 en was het resultaat van een samenwerking met producer David Bourguignon, bekend van zijn werk met Manu Chao’s Radio Bemba. Nummers als ‘Como Como’, ‘Mala Hierba’ of ‘Sabe a Miel’ passeerden vlot op de radio en lieten horen waar Rumbaristas een patent op heeft: een feestelijke en aanstekelijke mix van rumba, tarantella en balkanmuziek. Origineel is zonder meer dat er zonder complexen wordt gezongen in het spaans, italiaans of nederlands. Rumbaristas’ eerste album werd ook binnen de Europese wereldmuziek scene zeer goed onthaald. Het album kreeg lovende kritieken bij het Duitse MDR en de band speelde op gereputeerde festivals zoals de Mercat de Music in Vic (Spanje), Wazemmes l’Accordéon (Frankrijk), Ritmo Festival in Budapest (Hongarije), Etnofest (Servië) of het Ariano Folk Festival (Italië).

In de zomer van 2021 scoorde Rumbaristas in eigen land een bescheiden radiohit met de eigenzinnige cover ‘No Llores’, een duet met Laïs. Meteen ook een prima voorbeeld van de eigen artistieke richting die Rumbaristas uittekent: een muzikale mix van Mediterrane en Centraal-Europese muziek, maar evenzeer een zoektocht naar een polyglot experiment, waar vlotjes vanuit het Catalaans over Siciliaans naar Antwerps wordt overgeschakeld…

Het tweede album wordt verwacht in het najaar van 2022, maar eerst gaat Rumbaristas deze zomer volop met ‘Ya Lo Sabia’ op pad!

Line-up :

Willy Fuego :gitaar & vocals
Thomas Morzewski : accordéon, trompet, keyboards en vocals
Roel Poriau : drums, backing vocals
Tomas De Smet : bas, backing vocals
Nele Paelinck : viool, accordeon

Stream de topnummers van
Rumbaristas

AGENDA:

Datum Plaats Podium
zo 26 mei 2024 Lokeren Openlucht Podium Gallery Nanda

Abonneren: RSS | iCal

AFGELOPEN DATA:

Datum Plaats Podium
vr 3 november 2023 Mol Zaal ’t Getouw – Kleine Setting / Broodje Mol
do 12 oktober 2023 Heule OC De Vonke
za 30 september 2023 Leopoldsburg CC
vr 22 september 2023 Avelgem Spikkerelle
za 9 september 2023 Oostende Wellington baan / Cubanista tent
za 2 september 2023 Antwerpen Kinderboerderij Wilrijk – Openlucht Podium
za 12 augustus 2023 Oostende Openlucht Podium – Hoofdpodium Petrus en Paulusplein AKA Pier&Pol
vr 11 augustus 2023 Leuven Openlucht Podium – Grote Markt
do 10 augustus 2023 Schoten Park van Schoten
do 6 juli 2023 Tisselt Openlucht Podium – Grasveld
zo 25 juni 2023 Roeselare Plein Publique Festival
za 3 juni 2023 Antwerpen Bourla Schouwburg Foyer
zo 28 mei 2023 Bornem Ezperando Festival – Recreatiedomein Breeven
vr 26 mei 2023 Sint-Niklaas De Casino
vr 19 mei 2023 Antwerpen Djingel Djangel
zo 7 mei 2023 Ingelmunster Club Tent
vr 28 april 2023 Diegem GC ‘T Kwadrant – Club Opstelling
do 9 maart 2023 Brussel Club
vr 3 maart 2023 Hoboken Novonov
za 24 september 2022 Mechelen Cultuurcentrum
za 3 september 2022 Zonnebeke Openlucht Podium – Binnenplein Kasteeldomein
za 27 augustus 2022 Beveren Openlucht Podium – Oud Atletiekplein
za 27 augustus 2022 Antwerpen Cultuurmarkt – Openlucht Podium

Abonneren: RSS | iCal