‘De eerste elpee van Walter De Buck draaide ik grijs op een witte mono Philips pick-up. De werelden van Boudewijn De Groot, Bob Dylan, The Doors, Howlin’ Wolf, Art Blakey en Miles Davis waren al ontdekt, en plots bleek dat je ook in een rauw, tegelijk lijzig Gents dialect over hedendaagse thema’s kon zingen, en nog wel op een aanstekelijke manier.’
Walter De Buck (1934-2014) was een Vlaams kunstenaar, actief in tekenen, schilderen en beeldhouwen. Daarnaast was hij ook een echte Gentse volkszanger. Met zijn kunsten, liederen en sociaal engagement lag hij aan de basis van Trefpunt en de vernieuwde Gentse Feesten.
© Gunter Vanderbeken
Opmerkelijk en treffend is dat de kwesties waarover Walter De Buck zong, meer dan een halve eeuw later onverminderd actueel blijken: milieu, macht, ongelijkheid, uitbuiting, oorlog en misleiding zijn nog steeds dwingende onderwerpen. Gelukkig ontbraken in Walters oeuvre scherpe satire, spotlust, humor en troostrijke dromen niet, waardoor je er weer tegen kon.
Het initiatief van violist en componist Guido Schiffer en zanger Pieter-Jan De Smet om die tijdloze liedjes een frisse injectie te geven, is daarom heel welkom. Voor 12 nummers uit het oeuvre van Walter De Buck werden nieuwe arrangementen gemaakt. BUCK – zowel de naam van de groep als van de plaat – koos voor evergreens uit het De Buck-boek, maar vist ook prachtige, minder bekende nummers op.
De muziek is kleurrijk, vaak met een heerlijke mix van strijkers en blazers, en vol plezierige en sprekende accenten. Gentenaar en muzikant Pieter-Jan De Smet zingt in een onvervalst, smakelijk Gents accent.
Je ontdekt ze opnieuw. En vooral, ze geven het oeuvre van Walter De Buck een plaats in onze tijd.
Bij BUCK is het erfgoed van Walter De Buck in goede handen.